2015. ápr 29.

Szeretünk más bőrébe bújni

írta: missmuffin
Szeretünk más bőrébe bújni

Cilinderben olcsóbb lehet a sör is

Kőszeg, Szombathely, Hévíz, Balatonfüred. Ez a négy település már régen kínál olyan rendezvényeket, amelyeken valaki más bőrébe bújhatunk. Lehetünk például a szombathelyi római légió tagjai, vagy a köszegi várat ostromló janicsárok vezetői, esetleg  Hévizen, az osztrák-magyar monarchia küldöttei. Az utóbbi városban még az is különleges, hogy aki most jelmezben érkezik a csütörtökön kezdődő rendezvényre, az olcsóbban ehet- ihat több vendéglőben is.
3.PNG
 
Nemzetközi szinten is ezrek zarándokolnak el egy-egy beöltözös rendezvényre. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) elemzései rámutatnak arra, hogy az elmúlt két évtizedben a kulturális turizmus egyértelmű megatrendként jelenik meg a világ turisztikai piacán. Az UNWTO becslései szerint a nemzetközi turizmus bevételeinek 40 százaléka a kulturális turizmusnak köszönhető. A kiállítások, épített örökség és a koncertturizmus mellett, egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból az úgynevezett, szerepjátékokkal teli események. Ezek közül talán a legismertebb a velencei karnevál, de egyre több olyan szerepjátékokkal teli esemény van Magyarországon is, amelyek a külföldieket is vonzzák. Ilyen például a Boldog Békeidők Hévíze fesztivál, amelyre már a német és osztrák turisták is jelmezben érkeznek.  A rendezvény már tavaly is hozzájárult ahhoz, hogy a településre 1 milliónál több turista látogasson el. A 2010-ben indított Boldog Békeidők Hévíze fesztivál idén ünnepli jubileumi, ötödik születésnapját. Az esemény csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart. A fesztivál a kiegyezés utáni „boldog békeidők” korszakát hivatott feleleveníteni. A 19. század végét, 20. század elejét rekonstruáló rendezvény az osztrák és német kultúrkörben is jól értelmezhető. Ennek az időszaknak egy jelentős része közös történelmi múltként is felfogható, ez az egyik oka annak, hogy szívesen jönnek  a szomszédos országokból erre az eseményre.
Hévíz a listavezető
A KSH adatai szerint: vendégéjszakák számát tekintve a balatoni települések közül továbbra is Hévízé az elsőség. A zalai fürdőváros kedvelt úti cél a határon túlról érkezők számára: a régió külföldi vendégkörének több mint a negyede itt foglalt szállást. A régió további három, turisztikai szempontból meghatározó településén – Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson – is kedvező évet zártak a kereskedelmi szálláshelyek, elsősorban növekvő belföldi vendégforgalmuknak köszönhetően. Tavaly a balatoni kereskedelmi szálláshelyek 357 ezer külföldi vendéget fogadtak, a régióban elöltött külföldi vendégéjszakák száma megközelítette az 1 millió 805 ezret. A külföldiek átlagosan 5 éjszakára foglaltak szobát. Németországból (több mint 91 ezren), Ausztriából (51 ezren) és Oroszországból (mintegy 36 ezren) érkeztek a legtöbben a Balatonhoz.  Az orosz vendégek száma egytizedével csökkent, és a német, osztrák, holland, olasz, dán vendéglétszám is elmaradt a 2013-astól. Ukrajnából 40 százalékkal kevesebb látogató (alig több mint 5 ezer fő) jött. Szlovákiából ezzel szemben 2, Csehországból 3, Lengyelországból 4 és félezerrel több vendéget regisztráltak a szálláshelyek, és ugyancsak emelkedett – közel 1600 fővel – a Kínából érkezők száma. A KSH adatai szerint: tavalyi főszezonban a balatoni településeken 517 kereskedelmi szálláshely tartott nyitva, amelyek együttesen 120 500 férőhelyet kínáltak a látogatóknak. A balatoni vendégforgalom mintegy 70 százaléka a 188 működő szállodához kötődött. A balatoni szálláshelyek 2014-ben átlagosan 45, ezen belül a szállodák 49 százalékos szoba-kihasználtsággal működtek. 

--

Szólj hozzá

Hévíz